onsdag 9. mai 2018

Slik fisket vinnerne av Trolling Master Bornholm

DOBBELTHUGG:
Olof Jonsson (t.v.) og Mats Andersson med
 lakser på 10,885 og 11,2 kg under
andre dag av konkurransen.

 Alle foto: Team Gladsax

Lurer du på hvordan du kan lykkes i det som skal være verdens største trollingkonkurranse? Nå letter vinnerteamet i beste båt-kategorien i år på sløret om hvordan de lyktes.

Team Gladsax består av kaptein Andreas Ander, hans bror Jonas Ander, Olof Jonsson og Mats Andersson fra Gladsax Fiske. Gladsax produserer de velkjente Ismo-slukene som er mye brukt i Østersjøen. Teamet fisket knallgodt under konkurransen og veide inn fisk hver dag. Under den korte fiskedagen på onsdag fikk de 1 laks. Torsdag ble det full pott med 4 lakser. Fredag ble det to fisk og siste dag ble det full pott igjen. Det holdt til seier med en margin til båt nummer to på 29 poeng.

- Gratulerer med kjempefiske. Hvordan klarte dere denne bragden?

- Man må naturligvis ha marginene på sin side, men kontroll på utstyret er helt nødvendig. Ny sene, skarpe kroker, men kanskje mest av alt et trimmet team med bra psyke som jobber hele tiden selv når det kjennes tungt og laksen ikke hugger, sier kaptein Andreas Ander til meg.

Han forteller også at det er viktig med et kontaktnett man kan stole på, og at teamet har det i kollegene i Wild Water som de kan dele tanker og informasjon med.

- Som ensom båt er det vanskelig å lykkes, sier Ander.

BESTE BÅT:
F.v. Mats Andersson, Olof Jonsson,
Andreas og Jonas Ander. 

- Hva var det dere fikk mest fisk på, og i hvilken fart kjørte dere?

- Best fisket Ismo Giant nærmest et Shark-lodd, men vi fikk også bra på gummifisk og laue i Jackpot-skalle bak Bechold-flasher. Overflatefisket ga noen fisker, men det var ikke like hett der vi fisket. Farten lå på 2,3-2,8 knop.

Team Gladsax er, som du sikkert har skjønt, sponset med Ismo-skjeer. Ander forteller at de også fisker med andre merker, men at Ismo-skjeene dekker behovet i Østersjøen.

- Tok laksene mest på rigg eller i overflaten?

- Vi fikk flest lakser på riggene på 14-30 meter. Kan også avsløre at vi generelt kjører med veldig korte slep, og da ser vi omtrent alt vi fisker med på riggene på ekkoloddet. Man ser tydelig når laksen svømmer inn i slepet, og jobber man da aktivt med riggene kan man trigge laksen til hugg, sier Ander.

Han sier i tillegg at det gjelder å ha stålkontroll på ekkoloddet hele tiden, og at én i teamet alltid har som oppgave å følge med på hva som skjer i dypet. Ander forteller også at normalt startoppsett er tre stenger på hver side på planerboard og to stenger på hver dyprigg.

- Fisker du alltid med korte slep? Min erfaring er at dypriggloddet noen ganger lokker inn fisk, mens det andre ganger faktisk skremmer fisken. Da kan kanskje lange slep være bedre?

- Vi fisker oftest med korte slep, men noen ganger litt lengre. Man må ikke låse seg, men vi får ofte fisk på veldig korte slep på riggene og etter planerboardet i overflaten.

Andreas Ander jobber som los i Sjöfartsverket og guider på deltid. Først og fremst kjører han trolling etter laks i den sørlige Østersjøen og på Ålands hav. Båten, en Pursuit OS 285 Offshore med 2 Yamaha-motorer på 225 HK flyttes nå til Ålands hav for å jakte diger vandringslaks fra 17. april.

TEAM GLADSAX' STØRSTE LAKS:
Olof Jonsson med laks på 13,150 kg.
Den tok en Ismo Magnum i fargen
Ander spesial. 

- Kan du si noe om hvor dere fisket under konkurransen? 

- Vi kjørte langt i år. Onsdagen gikk vi sørvest av Rønne. De andre dagene fisket vi langt vest på den svenske sørkysten. Det ble mye båtkjøring.

- De fleste trollingfiskere har en hel haug med sluker i forskjellige farger. Hvordan velger du farger etter været?

- Vi kjører oftest litt lysere farger ved sol og klart vær, og mørkere og mer duse farger når det er overskyet. Man får en følelse av hva som har gått bra ved tidligere fiske og ved liknende situasjoner og værforhold, sier Ander.

- Bytter du sluker/agn ofte om fisken ikke hugger?

- Vi bytter sluker, men ikke altfor ofte. Visse sluker og farger har man fått stor tro på gjennom årene og de får alltid litt ekstra tid. Men, som sagt gjelder det å ikke låse seg til ett oppsett, men være åpen for endringer.

FULL FART: Team Gladsax
 under en av startene. 

Til slutt byr Team Gladsax på sine fem beste tips for å lykkes med trolling i Østersjøen: 

1. Tro på det du gjør og de slukene du bruker
2. Ha orden på båt og utstyr
3. Skaff deg et kontaktnett med fiskevenner
4. Kontroller temperatur og strømkanter før fisket
5. Gi aldri opp! En fiskedag er ikke over før alle sluker er oppe av vannet.

De som får aller størst oppmerksomhet i Trolling Master Bornholm er ikke teamet som får mest fisk. Mannen som stakk av med oppmerksomheten, og den aller største premien på 100.000 danske kroner, var Søren Jensen i Team Sallinge. Han dro lørdag opp en laks på hele 21,780 kg.

For ordens skyld: Team Propell er også sponset med trollingskjeer fra Gladsax Fiske de to siste årene. 

Les mer om: Trolling Master | Laks | Østersjøen | Bornholm
Ukjent med trolling? Lær mer her
Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Se resultatene i Trolling Master Bornholm