tirsdag 30. august 2016

Lær deg trollingfiske

BÅTREKORD:
Mjøsørret på 10,55 kilo fra 1. juni 2021.

Foto: Christian Brændshøi

Da jeg begynte med trolling (moderne dorgefiske) i år 2000 var spørsmålene mange, og jeg drømte om fisk som den på bildet over. Jeg hadde kjøpt meg ny båt - en Hansvik 18 HT - og skulle for alvor fiske etter stor blank fisk. Kom over en side hos Regal som jeg lærte mye av. Sjekk ut trollingskolen her og se hva trolling er.

Her kan du lese hvordan trollingfiske foregår, og hva du trenger.

Mine viktigste råd for trolling:
  • Gjør deg kjent der du skal fiske. Skaff informasjon fra lokalkjente - mange fiskere deler gjerne bare du spør. Del informasjon selv - da får du også noe tilbake. 
  • Generelt: Fisk saktere i kaldt vann og fortere i varmt vann. Er det kaldt som på våren så leter du etter varmtvannsflekker med ekkoloddet. Hvis du finner bare litt varmere vann på en liten flekk, så kan det være der du får fisk. Da gjelder det å fiske over interessante områder igjen og igjen. Er det varmt bør du se etter kaldere vann. 
  • Fiske med dyprigg: Se etter sprangsjikt på ekkoloddet. Kan ofte sees som en markert horisontal strek. Sprangsjiktet er et markert skille mellom vann med ulik temperatur. Predator-fisk og fiskestimene vil søke seg til dette sjiktet for å finne mat og for å finne trivselstemperatur. Fisk gjerne rett over sprangsjiktet.
  • Pass på hastigheten. Det aller viktigste er ikke hva du fisker med, men at det du fisker med går riktig i vannet. Hvis en wobbler eller skje går fint i 2,5 knop så husk at selv om GPS-hastigheten er 2,5 knop så kan det være strøm i vannet. Eksempel: Hvis det er strøm i vannet på 1 knop og du kjører rett mot så kan riktig GPS-fart være 1,5 knop. Da går wobbleren i 2,5 knop gjennom vannet og fisker med riktige bevegelser. Det blir selvfølgelig helt motsatt i medstrøm. Bruk vinkelen på dypriggvaieren til å sjekke faktisk fart eller kjøp deg en Fish Hawk.
  • Blåser det mye eller er sterk strøm: Forsøk å fiske med og på tvers av vind og strøm.
  • Pass på at wobblere og sluker du fisker med samtidig fungerer i samme fart. 
  • Fisk i strømkanter. Her samler det seg fôr til fisken. Den vil bruke minst mulig energi på å skaffe seg energi. I strømkanter kan den stå og vente på at maten kommer seilende. 
  • Let etter fiskestimer. Finner du dem på ekkoloddet så er det garantert større fisk på matjakt i nærheten. 
  • Fisk gjerne rett over fiskestimene i dypet. Fisken kan se mye over seg mot lyset fra overflaten, men mindre nedover i mørket mot bunnen. 
  • Ha tro på det du gjør. Velg ut et område du tror på, og fisk det av grundig. Ha gjerne en plan B i konkurranser, men ikke begynn å kjøre tur sjøen rundt. Det fungerer aldri. Tro meg - jeg har prøvd.
  • Vær tålmodig. Får du en eller flere fisk så bli i området - ihvertfall en stund - og vend gjerne tilbake. Fisken har huggperioder, og er det fisk der så vil den begynne å spise etter hvert. 
  • Skal du forsøke deg med agnfisk i agnskaller så kjør sakte. Agnfiske fungerer best på vår og høst når det er kaldt i vannet (under 10 grader). Jeg fisker stort sett fra 1,4-1,8 knop. Agnfisken skal ikke spinne fort rundt etter min mening, men ha rolige bevegelser - gjerne sirkler. Det er fullt mulig å trimme agnfisk så den kan fiskes fortere. Mange gjør også det. Morgan Lewin har laget et informativt innlegg på sin blogg: Slik troller du med agnfisk.
  • Varier fisket ditt. Noen ganger biter fisken på hva som helst. Andre ganger er det én spesiell wobbler eller sluk som skal til for å trigge den. Det finnes få absolutte sannheter i fiske - prøv noe nytt - plutselig smeller det på en sværing. Husk at det også er et stort element av flaks i fiske. I noen perioder får man til alt, men det kommer også perioder hvor man ikke får noe særlig fisk. Ikke gi opp!
Trolling etter stor laks i Østersjøen: Sjekk ut fiskeguide Johan Abelssons beste tips
Martin Sethman: Slik fisker jeg på Vänern
Veteraner: Lær deg trollingfiske på Mjøsa

Et lite triks til slutt: Sliter du med å få planerboardklypene til å skli utover planerboardlina - særlig når vinden står fra planerboardet og mot båten? Ta tak i planerboardlina og dra den ned i vannet. Vannet vil presse klypene utover. 

Sjekk også Alt om fiskes trollingguide for Mjøsa
Team Colibri: Dette trenger du til trolling

Filmene under er lærerike om trollingfiske: 









Under kan du se prinsippene ved dypriggfiske. Dette er en Cannon-video. Selv fisker jeg med Scotty-rigger